Country House and Estate, Dorset

The original mansion fell into disrepair after the two world wars and was partly demolished, with the exception of the original stable block.

The project involved extending the stable block (including an additional storey) and building a replacement House and basement, re-using stones reclaimed from the original mansion.

Although traditional construction was adopted, significant steel framing was required to allow for the proposed layout; in particular where internal walls were not aligned, and concrete floors provided at first floor level and with limited floor construction depth. Steel framing was also required to allow for high vaulted ceilings, galleried landing with stone staircase, to frame large feature rooflights, clerestory windows, turrets and the belvedere.

A new garage / annexe building was also added on the site.

The project involved working closely with the Architect, to allow for the ornate architectural features of the construction and decorative finishes and installations, including ornate plastered ceilings and chandeliers.